wikstrands

2014-08-31
20:19:35

Söndagsmiddag och årets Big Brother

Igår var vi ju hela familjen till skogen och hittade iallafall lite av skogens guld som hamnade i dagens långkok. 
 
Jag älskar verkligen långkok! Dels för att det är sådär magiskt gott och finns i oändliga variationer men även för att det tillagar sig självt. Lilleman var med och fixade morötterna (skalade och skar i bitar) så var det bara att skära köttet (högrev) och löken grovt för att sedan bryna köttet innanvatten hälls på och det får stå i flera timmar och det enda jag behöver göra är att smaka av med någon timmes mellanrum och ändå blir det sådär grymt gott! 
Dagens kryddning var koriander, kanel, tomatpure och sambal oelek (och självklart salt och peppar). 
 
Kanel som krydda påminner oss väl alla om julen men kanel i maten ger en mastig känsla men det räcker med så lite för att få en mer genuin smak som påminner iallafall mig om vilt och höst, toppar man dessutom med de nyplockade kantarellerna så blir det fulländat! 
Jag kan inte skulle på att A är liten längre för han är trots allt snart 4 år men jag har alltid känt att det har varit ett måste med mat som går fort, men så är det inte. Mat som tar tid behöver inte vara mer krävande än mat som går fort. Ta en pastasås, oftast grädde i - ska alltid röras vilket är krävande. 
Men det som jag lurat mig på är att "snabb mat" är nyttig mat. Är det verkligen nyttigt? 
Självklart är det en tolkningsfråga men jag tror att en varierad och kost baserad på bra mat är bättre för våra egna kroppar. 
Jag vill iallafall tro att jag gör oss själva en tjänst som hellre köper bra råvaror och lagar maten från grunden än köper halvfabrikat eller utländska råvaror som varken är närproducerade eller som har samma krav gällande tillsatser/vacciner/bekämpningsmedel. 
Jag följer med stort intresse frågan, Svenskt eller KRAV-märkt? Vad väljer du? 
 
Är det inte en ond cirkel där vi egentligen borde välja svenskt före KRAV om det finns? annars så måste våra svenska bönder dra på gränserna för att kunna konkurera med utländska handlare. 
Vill du göra skillnad så välj bananer, kaffe och broccoli som är kravmärkt eller svenskt eftersom det är de råvarorna som är värst besprutat med bekämpningsmedel. 
En effekt vi inte har förstått än är att alla dessa kemikalier vi stoppar i oss gör att levern inte kan bryta ner maten ordentligt, det är även bevisat att visa typer av reumatiska problem är förknippat med onaturliga tillsatser. 
Det tär med andra ord mer på kroppen än vad vi tidigare har sett och jag har bokstavlingen bojkottat allt vad heter lågpriskött från leverantörer utanför sverige av anledningen av all denna antibiotika de stoppar i sina friska djur i förebyggande syfte. Alla gånger butikerna har återkallat kött så har det varit utländsk och det är dags att fler får upp ögonen för att bra kött inte kostar mer än lågpris kött, varför? -för att man behver inte samma mängd kött för att bli mätt när det är bra kött. dessutom ska man inte äta mer än 120 g kött /dag och det är för din egen skull. 
 
Jag lever som jag lär och jag lär varje dag för att ingen kan göra allt men alla kan göra något och det är så enkelt som att välja arla mjölk (närproducerad mjölk) istället för t.ex coops som är tillverkad i skåne och sedan fraktad över hela landet när vi har fantastiska mjölkbönder här i närområdet. 
 
Men nog om mat, det jag egentligen skulle säga var att min gryta var god ;) Och ja jag brinner för bra mat och ett hållbart samhälle. Trevlig söndag! 
 
//Vad Vore Livet Utan Johanna